Teakhout:

Troedoor Sfeermakers in teak is een woonwinkel gespecialiseerd in teakhouten meubelen. De teakmeubelen die Troedoor verkoopt zijn van het merk J&E. Troedoor en J&E zijn in hetzelfde pand gevestigd in Heteren aan de A50, waardoor Troedoor gebruik kan maken van de voorraden, kennis en service van J&E.

De teakmeubels die Troedoor aanbiedt zijn eigentijds, landelijk en sfeervol. Naast een vast assortiment heeft Troedoor regelmatig unieke items in het assortiment, zoals teakkasten, teakdressoirs, teaktafels, teakstoelen en unieke teakaccessoires.

Wat is teak nou eigenlijk?

Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen. In Indonesië is teakhout voornamelijk aangeplant teak. Teakhout in Indonesië werd onder ander gebruikt voor de bouw van huizen en voor spoorbielzen.
Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren.
Ook heeft het teakhout een specifieke geur die vergeleken kan worden met gedroogd leer.
Teakhout voelt glad en zacht aan. Dit komt door de olieachtige stoffen in het teakhout.

Teak is duurzaam, heeft een geringe werking, is sterk, heeft weerstand tegen chemische producten en door de mooie uitstraling zeer geschikt voor onder andere het maken van teakmeubelen.

Teakmeubelen van Troedoor:

Het merk J&E produceert al 25 jaar kwalitatief hoogwaardige teakmeubelen. Dit zie je terug in de prachtige modellen die Troedoor in de woonwinkel heeft staan en de constructie van de teakhouten meubelen.
De teakmeubelen van J&E voor Troedoor worden voornamelijk geproduceerd van gerecycled teakhout. Teaktuinmeubelen, teakstoelen en de poten van teaktafels worden gemaakt van door de Indonesische overheid gecertificeerd plantage teakhout.


Het teakhout wat gebruikt wordt voor de teakmeubels worden in Indonesië gecontroleerd gedroogd. Dit is belangrijk omdat door te snel drogen van teakhout de mooie goudbruine kleur verloren kan gaan en het hout dof en doods wordt.

Door de jarenlange ervaring worden de meubelen dusdanig geproduceerd dat het hout kan werken, zonder de uitstraling van het meubel aan te tasten.
Het teakhout wordt in Indonesië zo gedroogd dat de teakmeubels in Nederland minimaal werken. Toch kan het voorkomen door weersomstandigheden, verwarming of zonlicht, dat uw meubel toch gaat werken.

Onderhoud teakmeubelen:

Door de jarenlange ervaring van de verwerking van teakhout om de mooiste meubelen te maken kan Troedoor u het beste advies geven om optimaal van uw mooie teakmeubelen te genieten.

Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/of oneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen.
Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg. Bij veranderende omstandigheden kan het teakhout zelfs weer sluiten.
Bij blijvende scheuren kunnen de scheuren opgevuld worden met vloeibaar hout.

Teakhout komt uit de tropen waar een hoge luchtvochtigheid is. De teakhouten meubelen worden gecontroleerd gedroogd in Indonesië. Toch kan het zijn, dat de vochtigheid in het teakhout hoger is dan toegestaan. Dit kan komen door onder ander het transport. In een container kan condens vorming ontstaan waardoor de meubelen vochtiger worden dan is toegestaan. In Nederland is de luchtvochtigheid een stuk lager, met name in de Nederlandse goed geïsoleerde woningen waar verwarming en airco is. Zorg er daarom voor dat de luchtvochtigheid voor het behoud van uw teakhouten meubel constant is, door een luchtbevochtiger of bakken water in het huis te plaatsen of aan de verwarming te hangen.

Hoe houdt u uw meubel net zo mooi als dat het in de winkel staat:

Als u een mooi teakmeubel heeft gekocht bij Troedoor wilt u natuurlijk weten hoe u dit het beste zo mooi mogelijk kan houden.
Doordat teak vettig is worden vuil en water niet snel opgenomen door het hout. Hierdoor gaat teakhout langer mee en is het dus duurzaam. Ook olie en onderhoudsmiddelen worden niet snel opgenomen door het hout.
Toch zijn er een paar opties om optimaal plezier te hebben van uw nieuwe teakhouten meubels:

Meubelen voor binnen:

Uw teakhouten meubel niet behandelen:
U houdt uw teakhouten meubel onbehandeld. Voor teakkasten en teakdressoirs zal het niet veel uitmaken. Vooral intensief te gebruiken teakmeubels, zoals teaktafels zullen steeds meer gaan leven. Het oppervlakte wordt gladder door het gebruik, de natuurlijke olie komt naar boven, het teakhout zal wat donkerder worden en u zult gebruikssporen zien. Vindt u toch dat de gebruikssporen te erg worden en wilt u het meubel reinigen, dan kan dat met groene zeep, soda of lijnzaadolie. Deze producten zijn vettig en zullen de natuurlijke olie niet uit het hout halen. U kunt het product oplossen in water en met een vochtige doek afnemen. Gebruik nooit andere reinigingsmiddelen. Reinigingsmiddelen zoals allesreiniger of afwasmiddel ontvetten en zullen daarmee de natuurlijke olie uit de bovenste laag van het teakhout halen. Hierdoor wordt de bovenste laag iets poreus, waardoor vet en vuil eerder in de tafel zal dringen. Eventueel kunt u uw meubel licht schuren. Doe dit met schuurpapier met een zo fijn mogelijke grid. Is het schuurpapier te grof dan gaan de haartjes van het teak recht opstaan. Hierdoor zal het meubel snel weer vervuild raken. Hoe gladder het oppervlakte is hoe beter beschermd uw meubel is.

Uw teakhouten meubel behandelen:
Indien u uw meubel wel wilt behandelen zijn er een aantal mogelijkheden:
A Teakfix
B Woodsealer
C Structuurolie
D Natural Woodprotector

Voor de behandeling van uw meubel dient u uw meubel te reinigen:

* Als u het meubel al in gebruik heeft kunt u het teakhout reinigen met een lijnzaadolie of een groene zeep. Bij hardnekkige vervuiling kunt u het oppervlakte licht schuren.
* Werk scheurtjes of oneffenheden desgewenst bij met een houtvuller. Het liefste een met een natuurlijke kleur die het meest in de buurt komt van teakhout. Laat dit goed drogen.
* Schuur het oppervlakte licht op.
* Maak het oppervlakte stofvrij en breng de gewenste behandeling aan op het hout. Laat dit goed drogen.

A Teakfix
Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis voor onbehandelde teakhouten meubelen. Na behandeling met Teakfix verandert de kleur van het hout nagenoeg niet. Teakfix beschermt tegen vuil en vochtvlekken. Het is minder bestendig tegen vetvlekken.

Verwerking teakfix:
Het te behandelen oppervlak dient schoon te zijn. Reinig het meubel zoals hierboven is aangegeven.. Teakfix egaal verdelen met een doek of een kwast vervolgens uitwrijven met een doek en minimaal 24 uur laten drogen.Na 24 uur kunt u een tweede laag aanbrengen. Voor onbehandelde teakmeubelen die voor het eerst behandeld worden is het raadzaam 2 à 3 lagen aan te brengen voor een optimale bescherming.
Teakmeubelen welke behandeld zijn met teakfix dienen 3 à 4 keer per jaar behandeld te worden met teakfix.
Voor het aanbrengen van een nieuwe laag is het aan te raden om eerst het oppervlakte schoon te maken en/of te ontvetten met woodclean intensieve houtreiniger.
Als u toch vlekken krijgt, kunt u deze het beste direct verwijderen met een doekje of een tissue. Blijvende vlekken kunt u proberen te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Daarna het behandelde oppervlakte weer dun nabehandelen met teakfix.
Hardnekkige vlekken kunt u proberen te verwijderen met een schuursponsje, altijd nabehandelen met Teakfix.

B Woodsealer
Dit is een water gedragen impregneerolie voor binnen, Het teakhout verkleurt hierdoor bijna niet. Het kan iets donkerder worden.
Het geeft het teakmeubel een optimale bescherming tegen water, vet en olie.
Het is geen onderhoudsproduct, maar een afwerkingsproduct voor onbehandeld teakhout

Verwerking Woodsealer:
Het te behandelen oppervlak dient schoon te zijn. Reinig het meubel zoals hierboven is aangegeven De olie aanbrengen in een ruimte van 15 à 20 graden celcius. De olie aanbrengen met een kwast of roller. De teveel aangebracht olie verwijderen met een doek. Na 3 uur ziet u of het hout door de olie iets is opgeruwd. Indien dit het geval is voor het aanbrengen van de tweede laag het hout licht opschuren met fijn schuurpapier. Stofvrij maken en de tweede laag aanbrengen.
Hoe meer lagen u aanbrengt hoe meer het teakmeubel zal gaan glimmen, maar ook hoe meer het teakhouten meubel beschermt is.
U dient het teakmeubel 2 à 3 keer te behandelen, volgens bovengenoemde methode.

C Structuurolie
Dit is een uithardende meubelolie. Het beschermt teakhout tegen vlekken, vocht en water. Het geeft het teakhout een matte olieachtige uitstraling.
Het is ook met name geschikt indien uw teakhouten meubel al een was of olielaag heeft. Het is ook geschikt als afwerking voor uw teakhouten meubel. Na behandeling met Structuurolie zal het teakmeubel licht opkleuren.

Verwerkingsadvies Structuurolie:
Indien uw teakmeubel is behandeld met was of olie moet u uw meubel eerst reinigen met Woodclean. Bij twijfel dient u de structuurolie eerst op een onopvallende plaats uit te proberen.
Het te behandelen oppervlak dient schoon te zijn. Klik hier voor het schoonmaken van uw teakhouten meubel
Een schone doek bevochtigen met de structuurolie. En het teakhouten oppervlak dun inwrijven. Na enkele minuten met een schone doek goed na wrijven. De laag is na ongeveer 2 uur stof droog, daarna moet de laag minimaal 24 uur drogen voor een optimale bescherming.
Onbehandeld teakhout moet u voorzien van minimaal 3 lagen structuur olie.
Als u toch vlekken krijgt, kunt u deze het beste direct verwijderen met een doekje of een tissue. Blijvende vlekken kunt u proberen te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Daarna het behandelde oppervlakte weer dun nabehandelen met Structuurolie.
Hardnekkige vlekken kunt u proberen te verwijderen met een schuursponsje, altijd nabehandelen met Structuurolie.

D Natural Woodprotector:
Dit is een kleurloze 2 componenten hardlak op waterbasis met een hoge bescherming laag. Het teakhout krijgt hiermee een optimale bijna onzichtbare bescherming zonder dat het onbehandelde teakhout verkleurt.

Verwerkingsadvies Natural Woodprotector:

Het onbehandelde teakhout dient schoon te zijn. Schuur het te behandelen teak oppervlakte met schuurpapier met korrel P150-P180. Daarna goed stofvrij maken.
De gemengde lak goed doorroeren, laat de gemengde lak daarna 15 minuten rusten, maar gebruik de gemengde lak wel binnen 2 uur.
Let op! Vermeng alleen de hoeveelheid met de juiste hoeveelheid verharder die nodig is om het teakhouten oppervlak 1 maal te behandelen.
De lak dun aanbrengen met een lakroller of een kwast. De eerste laag is overlak baar na 4 à 6 uur. Het oppervlak weer licht opschuren met schuurpapier P280-P320. Maak het teakhouten oppervlakte stofvrij, hierna kunt u de tweede laag aanbrengen door bovenstaande stappen opnieuw uit te voeren.

Het teakhouten oppervlak is na 16 uur licht belastbaar en na 6 dagen zwaar belastbaar.

Het gelakte oppervlak minimaal 2x per jaar onderhouden met Mat Polish.

Let op:
Bij gebruik op geborsteld Kasar teakhout kunnen er zwarte vlekken ontstaan. Dit komt omdat het teak wat gebruikt wordt gerecycled teak is. Er kunnen altijd gaten in het hout zitten waar vuil in zit. De skylt kan niet in elk gaatje vloeien waardoor er een afgesloten laag over het hout komt wat niet op alle plekken 100% hecht. Het vuil in het teakhout wordt door de oliehoudende stoffen uit het hout geduwd, maar kan niet weg doordat er een afgesloten laag overheen zit, hierdoor ontstaan de zwart blauwe vlekken.

Meubelen voor buiten:

Indien u uw teak tuinmeubelen niet behandeld verkleuren deze van goudbruin naar zilvergrijs. Door de reactie van zonlicht (UV), zuurstof en teakhout wat kalkrijk is, vergrijzen teakhouten tuinmeubelen. Dit is een natuurlijke reactie en heeft geen invloed op de levensduur van het teakhout.
Indien u uw meubel niet behandeld kan de zilvergrijze kleur veranderen naar donkergrijs met een groene uitstraling. U kunt ervoor kiezen deze natuurlijke ontwikkeling zo te houden of u kunt ervoor kiezen om het teakhout honingbruin of patina grijs te laten zijn.

Als uw tafel vergrijsd is:
Reinig uw tafel met groene zeep, soda of met een teak cleaner.
Als het teakhout ruw en verweerd is kunt u het oppervlak met schuurpapier licht schuren.

Teak Cleaner

Reiniger en kleurhersteller in een: Reinigt teak grondig en diepgaand en verwijdert vuil, schimmels en vlekken van wijn, olijfolie, vet, koffie etc. Herstelt tevens de oorspronkelijke lichtbruine kleur en opent de poriën van het hout voor een goede nabehandeling met een van onze andere onderhoudsproducten. Ook geschikt voor andere houtsoorten.

Teak Protector- lichtbruin

Voorkomt dat het teak snel veroudert naar een grijze kleur. Beschermt uw teak gedurende het hele seizoen tegen vervuiling en zorgt ervoor dat de natuurlijke lichtbruine kleur van teak langer blijft behouden. Teak Protector voorkomt ook dat uw teak zwart wordt. Bovendien beschermt het uw teak tegen de zon. Ook geschikt voor andere houtsoorten.

Teak Shield – transparant

Maakt teak water- en vuilafstotend en helpt vlekken voorkomen. Teak Shield geeft het teak een langdurige bescherming tegen vuil, vet, olijfolie, koffie etc. Het is een onzichtbaar impregneermiddel waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft. Na een maaltijd kan het tafelblad gewoon met een vochtige doek worden schoongemaakt. Daardoor is Teak Shield ook uitermate geschikt voor binnen gebruik.