Wat is teakhout nou eigenlijk?

Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen. In Indonesië is teakhout voornamelijk aangeplant teak. Teakhout in Indonesië werd onder ander gebruikt voor de bouw van huizen en voor spoorbielzen. Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren. Ook heeft het teakhout een specifieke geur die vergeleken kan worden met gedroogd leer. Teakhout voelt glad en zacht aan. Dit komt door de olieachtige stoffen in het teakhout. Teak is duurzaam, heeft een geringe werking, is sterk, heeft weerstand tegen chemische producten en door de mooie uitstraling zeer geschikt voor onder andere het maken van teakmeubelen.

Welke soorten teakhout zijn er?

Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/of oneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen. Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg.

De volgende teakhout soorten kunnen in verschillende uitstralingen worden verwerkt in meubelen.

Halus teakhout

Ook wel Lesung hout genoemd. Dit is glad geschaafd onbehandeld teakhout. Dit teakhout is van plantage teak of van gerecycled teakhout. Plantage teak is licht van kleur. Gerecycled teak is wat donkerder van kleur en kan gebruikssporen bevatten, zoals inzetstukken.

Plantage Halus teak

Dit is glad geschaafd en onbehandeld. Afkomstig van plantages is het licht van kleur, de hergebruikte variant is wat donkerder.

Kasar Teakhout

Geborsteld oud teakhout. Door het borstelen van het teakhout komt de natuurlijke olie naar boven waardoor het teakhout een warme donkere uitstraling krijgt.

 

Donker dengkleh teakhout

Gerecycled hout. Dit teakhout heeft een rustieke look met een donkere nerf met een ruigere uitstraling. Licht dengkleh teakhout

Licht gerecycled teakhout

Dit teakhout heeft een grijzige nerf en een rustige uitstraling. Erosie teakhout Dit grof gerecycled teakhout heeft veel oneffenheden. Het komt voornamelijk uit oude treinbielzen en woningen.

Erosi teakhout

Grof gerecycled teakhout met veel oneffenheden in het hout. Dit teakhout komt voornamelijk uit oude treinbielzen en oude huizen.

Mixed wood

Mixed wood is gemengd hout. Het is niet bekend van welk hout het meubel is gemaakt. Elk meubel heeft een andere kleur en daarom is elk stuk zo uniek.

Teakmeubelen van Troedoor

Het merk J&E produceert al 25 jaar kwalitatief hoogwaardige teakmeubelen. Dit zie je terug in de prachtige modellen die Troedoor in de woonwinkel heeft staan en de constructie van de teakhouten meubelen. De teakmeubelen van J&E voor Troedoor worden voornamelijk geproduceerd van gerecycled teakhout. Teaktuinmeubelen, teakstoelen en de poten van teaktafels worden gemaakt van door de Indonesische overheid gecertificeerd plantage teakhout.