Onderhoud teakmeubelen

Door de jarenlange ervaring met de verwerking van teakhout om de mooiste meubelen te maken, kan Troedoor je het beste advies geven om optimaal van je mooie teakmeubelen te genieten.

Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/of oneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen.

Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg. Bij veranderende omstandigheden kan het teakhout zelfs weer sluiten. Bij blijvende scheuren kunnen de scheuren opgevuld worden met vloeibaar hout.Teakhout komt uit de tropen waar een hoge luchtvochtigheid is. De teakhouten meubelen worden gecontroleerd gedroogd in Indonesië. Toch kan het zijn dat de vochtigheid in het teakhout hoger is dan toegestaan. Dit kan komen door onder ander het transport. In een container kan condensvorming ontstaan, waardoor de meubelen vochtiger worden dan is toegestaan. In Nederland is de luchtvochtigheid een stuk lager, met name in de Nederlandse goed geïsoleerde woningen waar verwarming en airco is. Zorg er daarom voor dat de luchtvochtigheid voor het behoud van uw teakhouten meubel constant is, door een luchtbevochtiger of bakken water in het huis te plaatsen of aan de verwarming te hangen.

Hoe blijft je meubel net zo mooi als dat het in de winkel staat?

Als je een mooi teakmeubel hebt gekocht bij Troedoor wil je natuurlijk weten hoe je dit meubel zo mooi mogelijk kunt houden. Doordat teak vettig is worden vuil en water niet snel opgenomen door het hout. Hierdoor gaat teakhout langer mee en is het dus duurzaam. Ook olie en onderhoudsmiddelen worden niet snel opgenomen door het hout. Toch zijn er een paar opties om optimaal plezier te hebben van je nieuwe teakhouten meubels.

Je teakhouten meubel niet behandelen

Je houdt je teakhouten meubel onbehandeld. Voor teakkasten en teakdressoirs zal het niet veel uitmaken. Vooral intensief te gebruiken teakmeubels, zoals teaktafels zullen steeds meer gaan leven. Het oppervlakte wordt gladder door het gebruik, de natuurlijke olie komt naar boven, het teakhout zal wat donkerder worden en je zult gebruikssporen zien.

Vind je toch dat de gebruikssporen te erg worden en wil je het meubel reinigen? Dan kan dat met groene zeep, soda of lijnzaadolie. Deze producten zijn vettig en zullen de natuurlijke olie niet uit het hout halen. Je kunt het product oplossen in water en met een vochtige doek afnemen. Gebruik nooit andere reinigingsmiddelen. Reinigingsmiddelen zoals allesreiniger of afwasmiddel ontvetten en zullen daarmee de natuurlijke olie uit de bovenste laag van het teakhout halen. Hierdoor wordt de bovenste laag iets poreus, waardoor vet en vuil eerder in de tafel zal dringen.


Eventueel kun je je meubel licht schuren. Doe dit met schuurpapier met een zo fijn mogelijke grid. Is het schuurpapier te grof, dan gaan de haartjes van het teak recht opstaan. Hierdoor zal het meubel snel weer vervuild raken. Hoe gladder het oppervlakte is hoe beter beschermd je meubel is.

Je teakhouten meubel behandelen

Indien je jouw meubel wel wilt behandelen zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Teakfix
  • Woodsealer
  • Structuurolie
  • Skylt

Voor de behandeling van je meubel dien je je meubel te reinigen

  • Als je het meubel al in gebruik hebt kun je het teakhout reinigen met een lijnzaadolie of een groene zeep. Bij hardnekkige vervuiling kun je het oppervlakte licht schuren.
  • Werk scheurtjes of oneffenheden desgewenst bij met een houtvuller. Het liefste een met een natuurlijke kleur die het meest in de buurt komt van teakhout. Laat dit goed drogen.
  • Schuur het oppervlakte licht op.
  • Maak het oppervlakte stofvrij en breng de gewenste behandeling aan op het hout. Laat dit goed drogen.

Wij raden aan dat skylt door ons wordt aangebracht

Indien je het zelf wilt aanbrengen:
Voor het gebruik, de Skylt eerst tijdig op kamertemperatuur brengen. Het oppervlak dient schoon, droog, was en vet vrij te zijn voordat de Skylt wordt aangebracht.  Je dient component A goed te schudden en wat je nodig hebt over te gieten in een lakemmer. Voeg al roerend een deel van component B toe en meng de 2 componenten goed door elkaar. Laat het mengsel 10 minuten rusten en roer de Skylt dan nogmaals goed door. Wanneer beide componenten met elkaar vermengd zijn, heb je ongeveer 2 tot 3 uur de tijd om het toe te passen. Verwerk Skylt niet bij een tempratuur onder de 10 graden of boven de 30 graden. Breng de Skylt in gelijkmatige banen of vakken aan. Een volledige benatting droogt minder snel en vloeit beter uit, waardoor je meer tijd heeft voor het maken van nat-in-nat aansluitingen. Tussentijds schuren is niet nodig voor de hechting, wel raden wij aan met een schuurspons met lage hoge grid het oppervlak licht op te schuren, voor een gladder resultaat.

Je dient Skylt op een onbehandeld/geschuurd oppervlak minimaal 3 keer aan te brengen. In geval van renovatie dien je het meubel eerst goed schoon te maken en licht op te schuren, daarna is 1 of 2 lagen Skylt voldoende. Skylt is één van de weinige lakken die niet in de polish gezet hoeft te worden, kleine krasjes en beschadigingen horen nou eenmaal bij de karakteristieken van de lak. Dek na de laatste Skylt laag het oppervlak niet af voor 14 dagen! Het oppervlak mag na de laatste Skylt laag de eerste 14 dagen niet in aanraking komen met water! Gereedschap kunt u schoonmaken met aceton, nadat de lak is uitgehard.

Overlakbaar na: 3 – 4 uur
Schuurbaar na: 8 uur
Licht belastbaar na: 12 – 16 uur
Volledig belastbaar na: 7 – 14 dagen

Je dient Skylt op een onbehandeld/geschuurd oppervlak minimaal 3 keer aan te brengen. In geval van renovatie dien je het meubel eerst goed schoon te maken en licht op te schuren, daarna is 1 of 2 lagen Skylt voldoende. Skylt is één van de weinige lakken die niet in de polish gezet hoeft te worden, kleine krasjes en beschadigingen horen nou eenmaal bij de karakteristieken van de lak. Met 1 liter Skylt kun je ongeveer 10 tot 12 m2 behandelen. Bij het aanbrengen van de eerste laag op onbehandeld hout dien je Skylt voller aan te brengen, dan zal dit ongeveer 8 m2 zijn. Skylt Original is verkrijgbaar in 1 liter flaconnen.

Let op:
Bij gebruik op geborsteld Kasar teakhout kunnen er zwarte vlekken ontstaan. Dit komt omdat het teak wat gebruikt wordt gerecycled teak is. Er kunnen altijd gaten in het hout zitten waar vuil in zit. De skylt kan niet in elk gaatje vloeien waardoor er een afgesloten laag over het hout komt wat niet op alle plekken 100% hecht. Het vuil in het teakhout wordt door de oliehoudende stoffen uit het hout geduwd, maar kan niet weg doordat er een afgesloten laag overheen zit, hierdoor ontstaan de zwart blauwe vlekken.