In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt. Hierna worden de lederhuiden doorverkocht aan lederfabrikanten en verwerkt tot o.a. meubelen.

Zoals je kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleder kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking). Een dierenhuid is opgebouwd uit 3 lagen, te weten: de opperhuid, de lederhuid zelf en het onderhuids bindweefsel. Om meubelleder te maken wordt de opperhuid en het onderhuids bindweefsel verwijderd. De lederhuid zelf blijft over en deze bestaat uit een nerflaag en een reticulaarlaag.Vol-aniline leder

Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving. Het is de meest natuurlijke (nerf)ledersoort en is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Semi-aniline leder

Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een zeer dun laklaagje). Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling waardoor dit leertype iets praktischer in het gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien). Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Pull Up leder (afgewerkt met een Polyurethaan (PU) lak- of folielaag)

De term “Pull Up” is vaak niet direct te relateren aan een bepaald type leer, maar staat eigenlijk voor een bepaalde uitstraling van het leder. Het “Pull Up” effect betekent dat er een kleurnuance in het leder zit naarmate je het leder onder spanning zet (trekken = pull). Het gedeelte dat onder spanning komt te staan, zal dan enigszins licht opkleuren (up). Pull Up leder afgewerkt met een Polyurethaan (PU) lak- of folielaag mag niet zomaar “leer” genoemd worden.

Er zijn soorten waarbij gemalen en gerecyclede ledervezels op een (vaak) linnen doek door middel van verlijming aan beide zijden wordt aangebracht. De bovenzijde wordt daarna voorzien van een zeer zware polyurethaan (PU) laklaag. Dit type “leer” noemen we “Bycast”. Ook bestaan er typen waarbij op het gepigmenteerde rundleder (meestal splitleder) een folielaag met Pull Up effect wordt gedrukt. Als laatste bestaat er ook nog een variant van dit type “leder”, dat geen leder genoemd mag worden. Dit omdat het een 100% kunstleder (pvc) is met daaroverheen een polyurethaan (PU) laklaag. Bij alle genoemde soorten “leder” geldt dat een föhn (hitte) een oplossing kan bieden tegen kleine beschadigingen of krassen.

Microleder

Een materiaal waarbij er een microvezel doek (polyester stof) op een lederen ondergrond is verlijmd. Ondanks dat de ondergrond van leder is, dient dit materiaal op basis van onderhoud als textiel (stof) gezien te worden.

Onderhoud Afrika leer

Het leder in optimale conditie te houden en uitdroging te voorkomen kun je het leder 3 tot 4 per jaar in te spuiten met een vochtwerende spray. Het verdient de aanbeveling het meubel niet in direct zonlicht te plaatsen vanwege de gevoeligheid voor verkleuring. Door het natuurlijke karakter van aniline bestaat er altijd meer kans op verkleuring dan bij pigment of afgedekt leder. Afrika leder blijft, zoals iedere ledersoort, gevoelig voor scherpe voorwerpen of ruwe materialen (spijkerbroeken).

Tips

Een doekje wat eerder gebruikt is voor andere doeleinden (met glassex of andere schoonmaakmiddeltjes) mag nooit gebruikt worden voor het schoonmaken van het leder omdat er altijd reststoffen in een doekje achterblijven. Deze reststoffen kunnen alle ledersoorten zeer schadelijk aantasten. Altijd wrijvend schoonmaken, niet schrobben.
Plaats het meubel niet direct bij en warmtebon of in zonlicht om snelle uitdroging en verkleuring zoveel mogelijk te voorkomen. Gemorste vloeistoffen dien je direct op te deppen. Alleen schoonmaken met water met eventueel groene zeep of speciale leather-cleaner, in geen geval gebruik maken van huishoudmiddelen. Deze kunnen de beschermlaag aantasten.

Onderhoud Premium Leer

Om het leder in optimale conditie te houden en uitdroging te voorkomen kun je het leder 1 à 2 maal per jaar behandelen met een ledervoeding of ledercrème voor aniline en wax ledersoorten. Premium leder blijft, zoals iedere ledersoort, gevoelig voor scherpe voorwerpen of ruwe materialen (spijkerbroeken). Als het leder beschadigd of verkleurd is dan kan het leder het beste worden behandeld met daarvoor bestemde was (wax-it), geschikt voor leder dat behandeld is met olie en wax. Lichte en oppervlakkige krassen kunnen al wrijvend met de hand of zachte doek enigszins weer worden weggepoetst. Het verdient de aanbeveling het meubel niet in direct zonlicht te plaatsen vanwege de gevoeligheid voor verkleuring. Door het natuurlijke karakter van aniline bestaat er altijd meer kans op verkleuring dan bij pigment of afgedekt leder.

Tips

Een doekje wat eerder gebruikt is voor andere doeleinden (met glassex of andere schoonmaakmiddeltjes) mag nooit gebruikt worden voor het schoonmaken van het leder omdat er altijd reststoffen in een doekje achterblijven. Deze reststoffen kunnen alle ledersoorten zeer schadelijk aantasten. Altijd wrijvend schoonmaken, niet schrobben.
Plaats het meubel niet direct bij en warmtebon of in zonlicht om snelle uitdroging en verkleuring zoveel mogelijk te voorkomen. Gemorste vloeistoffen dien je direct op te deppen. Alleen schoonmaken met water met eventueel groene zeep of speciale leather-cleaner, in geen geval gebruik maken van huishoudmiddelen. Deze kunnen de beschermlaag aantasten.

Onderhoud Wax/olie leder (leder afgewerkt met een was –en/of olielaag)

Dit type is meestal een volnerf ledersoort (kortom: meestal volaniline leder).

Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Er wordt bij dit type leder dan ook wel gesproken worden over het zogenaamde “Pull Up effect”. Door het leder 2 x per jaar te behandelen met de producten uit de Leather Wax & Oil set, komt het leder weer enigszins terug in de oorspronkelijke kleur. Tijdens het aanbrengen zal het doekje of sponsje (soms) iets kleur afgeven. Bij dit type leder is dit een normaal verschijnsel. Ook door het gebruik van hitte (vooral bij met was afgewerkte leersoorten) kunnen kleine beschadigingen of krassen bij dit type leder worden gecamoufleerd. Met een föhn kan men het leder dan licht verwarmen, waardoor de kleur zich weer enigszins herstelt. Gezien de olie- of waslaag van het leder, is het niet aan te raden om dit leder te intensief te reinigen (reinigen mag dus wel, maar doe het voorzichtig en druk niet te hard op het leder).