Hoe kan ik mijn teakhout binnen onderhouden?

Als je een mooi teakmeubel hebt gekocht bij Troedoor wil je natuurlijk weten hoe je dit meubel zo mooi mogelijk kunt houden. Doordat teak vettig is worden vuil en water niet snel opgenomen door het hout. Hierdoor gaat teakhout langer mee en is het dus duurzaam. Ook olie en onderhoudsmiddelen worden niet snel opgenomen door het hout. Toch zijn er een paar opties om optimaal plezier te hebben van je nieuwe teakhouten meubels. Lees hier onze tips over het behandelen van teakhouten meubelen die binnen staan.

Hoe kan ik mijn teakhout buiten onderhouden?

Indien je je teak tuinmeubelen niet behandelt, zal het meubel uiteindelijk verkleuren van goudbruin naar zilvergrijs. Dit komt door de reactie van zonlicht (UV), zuurstof en teakhout wat kalkrijk is. Dit is een natuurlijke reactie en heeft geen invloed op de levensduur van het teakhouten tuinmeubel. Maar misschien vind je het er wel minder mooi uitzien. Lees hier meer over de verschillende verzorgingsproducten voor teakhout.

Welke leersoorten zijn er en hoe kan ik deze het beste behandelen?

In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder. Wij leggen je graag uit hoe je de leersoort die jij in huis hebt het beste kunt behandelen.

Wat is teak nou eigenlijk?

Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen. In Indonesië is teakhout voornamelijk aangeplant teak. Teakhout in Indonesië werd onder ander gebruikt voor de bouw van huizen en voor spoorbielzen. Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren. Ook heeft het teakhout een specifieke geur die vergeleken kan worden met gedroogd leer. Teakhout voelt glad en zacht aan. Dit komt door de olieachtige stoffen in het teakhout.

Teak is duurzaam, heeft een geringe werking, is sterk, heeft weerstand tegen chemische producten en door de mooie uitstraling zeer geschikt voor onder andere het maken van teakmeubelen.

Lees verder


Welke stoffen zijn er en hoe kan ik deze het beste behandelen?

Er is een grove scheiding te maken in de volgende textiele bekledingssoorten:

  1. Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels.
  2. Meubelstoffen gemaakt van 100% kunstmatige vezels.
  3. Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en kunstmatige vezels.

Deze meubelstoffen moeten op verschillende manier behandeld worden. We leggen je graag uit welke behandeling bij jouw meubelstof hoort.

Hoe kan ik garantie krijgen op stof of leer?
Een nieuwe zithoek, stoelen of een tapijt is een kostbaar bezit waarvan je jarenlang wil genieten en het liefst zonder zorgen. Daarom raden wij all in house service aan. Dat is 5 jaar lang zorgeloos genieten. Zelfs wanneer er onverhoopt een glas wijn over de stof of het leer wordt gemorst, is er een oplossing. Professionele servicemedewerkers bezoeken je aan huis en lossen dit probleem op zonder verdere service kosten. All in House kunnen wij je alleen aanbieden als je bij ons een bankstel, stoelen of een tapijt koopt. Kom langs in onze showroom voor de kosten per zitplaats en meer informatie.
Onze teak hout soorten
Teakhout soorten:

Teakhout kan in verschillende uitstralingen worden verwerkt in meubelen:

 

Halus teakhout:
Ook wel Lesung hout genoemd. Dit is glad geschaafd onbehandeld teakhout. Dit teakhout is van plantage teak of van gerecycled teakhout. Plantage teak is licht van kleur. Gerecycled teak is wat donkerder van kleur en kan gebruikssporen bevatten, zoals inzetstukken

 

Kasar Teakhout:
Geborsteld oud teakhout. Door het borstelen van het teakhout komt de natuurlijke olie naar boven waardoor het teakhout een warme donkere uitstraling krijgt.

 

Dengkleh Teakhout:
Ook wel dingklik teakhout genoemd. Oud gerecycled teakhout, van banken en oude huizen gemaakt.

 

Erosi teakhout:
Grof gerecycled teakhout met veel oneffenheden in het hout. Dit teakhout komt voornamelijk uit oude treinbielzen en oude huizen.
 
Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/ofoneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen. Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg.
Wat is suar hout nou eigenlijk?

Suar hout is afkomstig van de tropische boom Saman Samanea. Dit wordt ook wel de Monkey pod of Rain Tree genoemd.

Suar is een snelgroeiend tropisch houtsoort, wel 1,5 meter per jaar. Het hout heeft een typerende uitstraling heeft van willekeurig verstrengelde nerven, hierdoor kan een prachtige kleurschakering ontstaan en is het hout erg sterk. De boom kenmerkt zich door een paraplu vormig bladerdak en kan 15 tot 25 meter hoog worden.

Lees verder