Leer

Leer is een mooi natuurproduct.
Voor de leren banken en stoelen van Troedoor worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt. Het verwerken van leer gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt. Hierna worden de lederhuiden verwerkt tot meubelen. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleer kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking).

Welk type leer heeft u ?

Tip 1 van 3

Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leder. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leder dan heeft u meestal te maken met een wax-en/of geolied leder of schapenleder. Over het algemeen vertoont dit leder vaak een niet egale en robuuste uitstraling. Is de gemaakte kras minimaal zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leder.

Tip 2 van 3

Ontstaat er helemaal geen kras, dan kunt u uw duim nat maken en deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leder drukken. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere (natte) plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leder of semi-aniline leder. Blijft de (natte) plek na 10 seconden nog zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leder. Vertoont het leder een veloursachtig (harig) effect dan heeft u meestal te maken met een pilotenleder, nubuck, suede of microleder.

Tip 3 van 3

Vertoont uw leder geen krasvorming en een egaal en hoogglanzend (glimmend) uiterlijk, voelt het zeer glad aan en is het (meestal) bruin van kleur dan heeft u meestal te maken met een PU-leder.