Soorten Teakhout

Teakhout kan in verschillende uitstralingen worden verwerkt in meubelen:

Halus teakhout:
Ook wel Lesung hout genoemd. Dit is glad geschaafd onbehandeld teakhout. Dit teakhout is van plantage teak of van gerecycled teakhout. Plantage teak is licht van kleur. Gerecycled teak is wat donkerder van kleur en kan gebruikssporen bevatten, zoals inzetstukken   

 gerecycled Halus teak

 plantage Halus teak 

Kasar Teakhout:     
Geborsteld oud teakhout. Door het borstelen van het teakhout komt de natuurlijke olie naar boven waardoor het teakhout een warme donkere uitstraling krijgt.

 

Dengkleh Teakhout:
Ook wel dingklik teakhout genoemd. Oud gerecycled teakhout, van banken en oude huizen gemaakt.

Erosi teakhout:
Grof gerecycled teakhout met veel oneffenheden in het hout. Dit teakhout komt voornamelijk uit oude treinbielzen en oude huizen.

 

Teakhout is een natuur product. Daarom is het ook natuurlijk dat het teakhout noesten en/of oneffenheden kan vertonen. Dit is typerend voor het teakhout. Ook kunnen reparatiestukken in het teakhout zitten. Ook dit mag. Doordat de teakhouten meubelen van gerecycled materiaal zijn gemaakt kunnen stukjes teakhout slechter zijn door vroeger gebruik. Dit wordt in Indonesië vervangen door het inzetten van stukjes teakhout. Dit hoort bij de gerecyclede duurzame teakhouten meubelen.
Onder invloed van licht, vochtigheid en temperatuur verschillen kan het teakhout lichte krimp vertonen. Hierdoor kunnen kleine scheuren ontstaan in het teakhout. Dit is een natuurlijk proces en niet erg.